Άγιο έδαφος
Οι γραφικές εκκλησίες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του νησιού. Μπορείτε να τις δείτε παντού, γι 'αυτό μην παραλείψετε να τις επισκεφθείτε. Εντάξει, ίσως όχι όλες, επειδή είναι πολλές ... Πάρα πολλές στην πραγματικότητα ... Μόνο στην πόλη της Μυκόνου, σε μια έκταση περίπου ενός τετραγωνικού χλμ. υπάρχουν περισσότερες από 60 παλιές εκκλησίες και σε όλο το νησί, οι επισκέπτες μπορούν να δουν μικρότερα παρεκκλήσια που ξεπερνούν τον αριθμό των 400! Αρκετοί από αυτούς τους ταπεινούς τόπους λατρείας έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα ιστορικά μνημεία. Λέγεται ότι ήταν τόσες πολλές οι μικρές εκκλησίες στο νησί, όσες και οι πολλές ημέρες του έτους. Σήμερα, εξακολουθούν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Μυκόνου και ένα όμορφο φόντο στις φωτογραφίες των επισκεπτών. Ανεξάρτητα από το πως θα αποφασίσετε να περάσετε τον χρόνο σας στο νησί, αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε μερικές από τις εκκλησίες.
Οι περισσότερες εκκλησίες της Μυκόνου έχουν μια απλή κατασκευή, με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των τούβλων στις στέγες. Μερικές είναι πολύ παλιές, αλλά η πλειοψηφία τους χρονολογείται από τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα. Το νησί έχει επίσης πολλά παλιά μοναστήρια, με πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και αξιόλογα έργα θρησκευτικής τέχνης. Ορίστε μερικές από τις εκκλησίες που μπορείτε να επισκεφθείτε:
Παναγία Παραπορτιανή
Η Παραπορτιανή είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εκκλησίες στην Ελλάδα. Συνδυάζει ένα μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών στυλ σε ένα ενιαίο κτίριο. Άρχίσε να χτίζεται στα τέλη του 14ου αιώνα και ολοκληρώθηκε τον 17ο αιώνα και είναι στην πραγματικότητα μια συλλογή από πέντε εκκλησίες που συνδέονται μεταξύ τους. Στην αρχική μορφή της, την εκκλησία αποτελούσε μόνο ο ναός του επάνω ορόφου. Τα εκκλησάκια του Αγίου Ευσταθίου, του Αγίου Σώζοντος και της Αγίας Αναστασίας διαμορφώθηκαν σε ναούς μόλις το 1920. Πιθανώς τα δύο χαμηλά και δυνατά τόξα που υποστυλώνουν την αψίδα της στέγης να αποτελούσαν στο παρελθόν στηρίγματα μιας πιο βαριάς κατασκευής, ίσως ενός πύργου.
Παναγία Τουρλιανή
Αυτή η υπέροχη εκκλησία με το ψηλό καμπαναριό βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Μυκόνου. Είναι ένα μοναστήρι που λειτουργεί και ως σπίτι σε ένα μουσείο θρησκευτικών αντικείμενων. Η εκκλησία και το μοναστήρι ξαναχτίστηκαν το 1767 και περιλαμβάνουν ένα μαρμάρινο συντριβάνι στην αυλή. Η Παναγία Τουρλιανή φιλοξενεί επίσης τη σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή του νησιού, τη γιορτή της Θεοτόκου, που γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου. Κατά την παράδοση, το Μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής κτίστηκε από φυγάδες μοναχούς της Αρχόντισσας Πάρου που ζήτησαν άσυλο στο νησί της Μυκόνου. Οι μοναχοί κατέφυγαν στο άνω μέρος του νησιού, στον μικρό ναό της Παναγίας, όπου υπηρετούσε η μοναχή Τούρλη.
Μονή Παλαιόκαστρο
Το μοναστήρι βρίσκεται σε μία από τις σπάνιες πράσινες περιοχές του νησιού κατά μήκος ενός λόφου, έξω από τα Άνω Μερά. Είναι γνωστό για την κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του που χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχουν εικόνες και βωμοί. Πρόκειται για γυναικεία μονή. Το όνομά της το οφείλει στον ομώνυμο γειτονικό λόφο ('Παλιόκαστρο') που στέφεται από μεσαιωνικό κάστρο. Μπορεί κανείς να δει μεταξύ άλλων στην ίδια περιοχή την εκκλησία του Αγίου Βλάση, με τον μεγάλο περιστερώνα της και ένα ταφικό μνημείο, αποτελούμενο από ένα μεγάλο γρανιτόλιθο που υψώνεται 3μ. πάνω από το έδαφος.
Καθολική Εκκλησία της Παναγίας Ροδαρίου
Η Καθολική Εκκλησία της Παναγίας Ροδαρίου είναι η μόνη καθολική εκκλησία του νησιού. Θα την εντοπίσετε στην πόλη της Μυκόνου, στην πλατεία της Αλευκάντρας. Σύμφωνα με επιγραφές που έχουν βρεθεί, η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στη Παναγία του Ροδαρίου. Η ομώνυμη εικόνα βρίσκεται πάνω από την Αγία Τράπεζα, όπου απεικονίζεται η Παναγία βρεφοκρατούσα και γύρω της ο Άγιος Δομίνικος, ο Απόστολος της Ευλάβειας του Αγίου Ροδαρίου και η Αγία Αικατερίνη της Σιένας. Σε κείμενα που έχουν βρεθεί αναφέρεται ότι η εν λόγω εικόνα μεταφέρθηκε το 1715 από τη Βενετία στη Μύκονο. Για το λόγο αυτό στρώθηκε μαρμάρινο δάπεδο και το περίγραμμα της εικόνας στολίστηκε με επίχρυσο τόξο και η Αγία Τράπεζά της διακοσμήθηκε το 1742. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν υπάρχουν πια, εφόσον κάηκαν το Μάιο του 1991 κατά τη γιορτή της Πρωτομαγιάς. Εξαιτίας της πυρκαγιάς η εικόνα της Παναγίας έπαθε μεγάλη ζημιά. Το 1996, έπειτα από κάποια συντήρηση που της έγινε στην Τήνο, επέστρεψε στον Καθολικό ναό της Μυκόνου με πομπή και τοποθετήθηκε στη θέση της. Eξακολουθεί ωστόσο να είναι μια λειτουργούσα εκκλησία την οποία επισκέπτονται χιλιάδες Καθολικοί κάθε χρόνο.