Δήλος - Μύκονος

Δήλος
'Delos 07 03 09_1002' - Μύκονος
'Delos 07 03 09_1002' - Attribution: Harvey Barrison

H Δήλος, μολονότι ένα από τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου (6,85 τετρ.), ήταν στην αρχαιότητα το πιο διάσημο και το πιο ιερό από όλα τα νησιά επειδή, σύμφωνα με το μύθο, ήταν η γενέτειρα του Απόλλωνα, θεού του φωτός της ημέρας και της Άρτεμης, της θεάς του νυχτερινού φωτός - το φως για τους Έλληνες ήταν πάντα πολύτιμο. Ο Δίας στη συνέχεια δημιούργησε ένα κύκλο νησιών γύρω από τη Δήλο, για να αποτίσει φόρο τιμής στα παιδιά του.

Η Δήλος βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, ανάμεσα στη Μύκονο, την Τήνο και τη Σύρο και είναι ένα στενό κομμάτι γης με γυμνό έδαφος. Σε αυτό το νησί, στη μυθολογία, ήρθε στον κόσμο ο Απόλλωνας όταν κατέφυγε εδώ η Λητώ, κυνηγημένη από τη ζήλεια της Ήρας, να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Η Δήλος κατοικήθηκε από το 2500 π.Χ. από Κάρες, Μυκηναίους και Ίωνες. Οι Πέρσες εισβολείς σεβάστηκαν την ιερότητα του νησιού. Στον 3ο αιώνα, το νησί πέρασε κάτω από την επιρροή των Μακεδόνων. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Δήλος δεν ήταν μόνο ένα θρησκευτικό κέντρο, αλλά ένα πολυσύχναστο κοσμοπολίτικο νησί, με ανθηρή οικονομία. Η Δήλος θα ξαναβγεί στο φως μετά από αιώνες αφάνειας τον 19ο αιώνα, όταν οι ανασκαφές άρχισαν το 1873 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αποκαλύπτει ένα τεράστιο αρχαιολογικό χώρο, έναν πραγματικό παράδεισο για όποιον θέλει να μελετήσει τη θρησκευτική και πολιτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων.

Στη Δήλο υπάρχουν σήμερα εντυπωσιακά ευρήματα από τους οργανωμένους οικισμούς της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τους διάφορους ναούς του νησιου. Η Δήλος είναι ξηρό και βραχώδες νησί και στεγάζει το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο, αρχαιολογικό αρχείο στις κυκλάδες. Μπορεί κάποτε να ήταν πυκνοκατοικημένη, ωστόσο στις μέρες μας σώζεται ως ένα αρχαιολογικό περιβάλλον χωρίς κατοίκους, ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις κάθε είδους. Οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στο ιερό νησί μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Δήλος τελεί υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού και η παραμονή στο νησί απαγορεύεται μετά τη δύση του ηλίου. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια των κτιρίων και μνημείων από όλες τις περιόδους της ανάπτυξης της Δήλου, τα οποία αν και δεν είναι σε άριστη κατάσταση, η αποκατάσταση τους είναι αρκετή, ώστε να φαίνονται με ακρίβεια όλα τα στάδια ανάπτυξης του ιερού σπιτιού του Απόλλωνα.

Ο αρχαιολογικός χώρος στο βόρειο τμήμα του νησιού περιλαμβάνει οικήματα, τη Συναγωγή και ναούς. Συγκεκριμένα, μπορείτε να δείτε τον ναό Αρτεμίσιο της θεάς Αρτέμιδος, το Ιεροποιείο σε ασβεστόλιθο ναό (είναι ο παλαιότερος και μικρότερος ναός του Απόλλωνα), το Ναό των Αθηναίων, το Ναός της Λητώς, την Λεωφόρο των Λεόντων, το Αρχαίο Θέατρο (3ος αιώνας π.Χ.) και τα μεγαλοπρεπή σπίτια του Διονύσου και της Κλεοπάτρας.

Αφιερωμένο στη διαφύλαξη και προστασία του πολιτισμού της Δήλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού κτίστηκε στο βόρειο άκρο της Δήλου το 1904. Η Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών δημιούργησε πέντε δωμάτια που στεγάζουν μερικούς από τους θησαυρούς του νησιού. Επεκτάθηκε το 1931 και ξανά το 1972. Σήμερα το μουσείο στεγάζει αγάλματα από τη Δήλο, καθώς και κεραμικά από την προϊστορική έως τα τέλη της ελληνιστικής εποχής. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντικείμενα -και από προηγούμενες περιόδους- από την καθημερινότητα των κατοίκων που βρέθηκαν σε οικίες. (Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου, τηλ. 22890/22259)

Πραγματοποιούνται καθημερινά εκδρομές στη Δήλο (εκτός Δευτέρας, διότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός). Φυσικά, αν το επιτρέπει ο καιρός (τον χειμώνα ή με τους ισχυρούς άνεμους το καλοκαίρι, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και για τους υπαλλήλους και φύλακες). Αναχώρηση από το παλιό λιμάνι. Από τη Μύκονο στη Δήλο στις: 09:00, 10:00, 11:00. Επιστροφή από τη Δήλο στις: 12.15, 13.30, 15.00.